Sunt nenumărate motive pentru care uleiul de măsline, în special uleiul de măsline extravirgin crește din ce mai mult în popularitate. În primul rând, uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți, polifenoli și acizi grași mononesaturați, care contribuie la marea lui valoare nutrițională, iar apoi este gustul delicios pe care îl conferă salatelor, soteurilor și chiar prăjiturilor. 

Având atât de multă savoare și de beneficii de sănătate, uleiul de măsline este consumat de miii de ani. În antichitate, uleiul de măsline era obținut din măsline zdrobite, fără încălzire și fără alte adaosuri chimice, un proces care a rămas neschimbat până astăzi, în urrma căruia se obține așa-numitul ulei de măsline extravirgin. 

Uleiul de măsline are o lungă istorie

Se crede că măslinii au fost cultivați în zona Mediteraneană de sute de ani. Conform mitologiei grecești, măslinii au fost creați de zeița Atena pentru a-i convinge pe greci să o aleagă pe ea ca protectoare, în defavoarea lui Poseidon. În fapt, uleiul de măsline este acea substanță miraculoasă pe care Hipocrate o denumește "marele vindecător" iar Homer se referă la ea ca "aurul lichid". Tot conform legendelor grecești, uleiul de măsline a fost adus de zeul Aristeu în Peninsula Balcanică, marea Egee și în insulele Sardinia și Sicilia. În timpul imperiului Roman, uleiul de măsline a devenit foarte popular în tot bazinul Mediteranean.

Măslinii pot trăi mii de ani

Renumiți pentru capacitatea lor de a rezista în cele mai aspre condiții, putând trăi chiar mii de ani. Unul dintre cei mai vechi măslini care există astăzi este numit Al Badawi, crește în satul Al Walaja din Betleem și se estimează că are o vechime între 3,000 și 5,500 de ani. Este un copac uriaș, care are aproximativ 12 m înălțime și 25 m diametru, ceea ce înseamnă că este de 10 ori mai mare decât un măslin obișnuit. 

În timp ce Al Badawi este bunicul tuturor măslinilor, un măslin obișnuit are o durată de viață între 300 și 500 de ani. Deși sunt de mai multe soiuri, în general, măslinii încep să producă fructe după 5 ani, ajungând la un maximum de producție după 8 ani. 

Grecii sunt cei mai mari consumatori de ulei de măsline

Oficial, grecii sunt cei mai mari consumatori de ulei de măsline din lume, cu un consum mediu de 20 litri pe an de persoană. Spaniolii consumă 13 litri pe ani de persoană, iar italienii 11 litri. 

Măslinele sunt fructe, dar uleiul de măsline nu este un suc de fructe

În ciuda aparențelor, măslinele nu sunt legume, ci sunt considerate fructe, făcând parte din categoria drupelor, sau fructe cu sâmbure. Din același grup fac parte și cireșele, mango, piersicele, curmalele și prunele. Măslinele negre și cele verzi provin din același măslin, culoarea lor depinzând de gradul de maturitate. 

Cu toate că măslinele sunt fructe, uleiul de măsline nu este un suc de fructe. Conform definiției oficiale, sucul este lichidul apos extras din fructe sau legume. În ceea ce privește uleiul de măsline, el nu poate fi numit suc de fructe deoarece procesul lui de obținere presupune îndepărtarea acelui "lichid apos."

Sunt mai multe tipuri de ulei de măsline

Uleiurile de măsline nu sunt toate la fel. Oficial sunt opt tipuri de ulei de măsline, unele dintre ele nepotrivite pentru consumul uman: ulei de măsline, ulei de măsline virgin, ulei de măsline extravirgin, ulei de măsline lampant, ulei de măsline rafinat, ulei din turtă de măsline, ulei  rafinat din turtă de măsline și ulei brut din turtă de măsline. În magazine se găsește însă în mod obișnuit doar ulei de măsline extravirgin, pur și light.

La stabilirea tipului de măsline se iau în considerare mai mulți factori. În primul rând vorbim despre metoda de producție, care include și tipul de măsline, gradul de coacere, factorii de mediu, modul de recoltare, tehnica de presare și metoda de stocare. Un alt factor este aciditatea, iar în cele din urmă este vorba despre gust și aromă, care pot fi clasificate de la slabe la excelente. În termeni de calitate, uleiul de măsline extravirgin este întotdeauna primul în top. 

Uleiul de măsline extravirgin poate rezista la temperaturi ridicate de prăjire

Indiferent de tipul de ulei pe care îl folosim la prăjit, nu se recomandă încălzirea lui peste punctul de ardere, mai precis temperatura la care uleiul începe să se  descompună. Uleiul ars are un gust neplăcut în primul rând, dar cel mai important este faptul că el începe să elibereze compuși carcinogeni, precum aldehide și peroxizi lipidici. Punctul de ardere al uleiului de măsline extravirgin este între 160 și 190℃, în timp ce punctul de ardere al uleiului de floarea soarelui este la 220℃.  În concluzie, uleiul de măsline extravirgin este chiar mai stabil decât alte uleiuri atunci când este încălzit și produce mai puțini compuși dăunători. 

Uleiul de măsline extravirgin are numeroase beneficii de sănătate

Sunt numeroase motive pentru care uleiul de măsline extravirgin este atât de popular printre persoanele preocupate de alimentația sănătoasă. Unii experți recomandă chiar un shot de ulei de măsline extravirgin dimineața, pe stomacul gol, pentru curățare digestivă. Uleiul de măsline extravirgin conține nivele ridicate de acizi grași mononesaturați, polifenoli și alți  micronutrienți benefici, ceea ce explică beneficiile de sănătate pe care le conferă. 

Astfel, uleiul de măsline susține sănătatea cardiovasculară, reducând cu până la 31% riscul de apariție a bolilor de inimă cu doar 4 linguri pe zi. În plus, uleiul de măsline ajută la reducerea riscului de apariție a cancerului de sân, este benefic pentru sănătatea creierului, pentru reducerea depresiei și a inflamației, pentru creșterea imunității.

Uleiul de măsline este grozav pentru copt

Deși nu ai crede, uleiul de măsline este alternativă grozavă pentru alte uleiuri sau unt, chiar și la copt, iar asta nu doar pentru că este mai sănătos, ci și mai gustos. Pâinea cu măsline, biscuiții și tartele cu fructe mediteraneene, toate se fac în mod tradițional cu ulei de măsline. 

Uleiul de măsline este foarte potrivit pentru prăjiturile cu nuci, fructe sau cele acrișoare. 

În plus, uleiul de măsline îmbunătățește textura prăjiturilor. Adăugat la un tort sau la o negresă, uleiul de măsline în face mai ușor și îi conferă un grad de umiditate care pur și simplu nu se poate obține cu unt sau cu alte grăsimi.  Prăjiturile făcute cu ulei de măsline se păstrează proaspete mai mult timp și nu se usucă. 

Cum adăugăm uleiul de măsline la copt? Pur și simplu înlocuim fiecare 75 grame de unt topit cu trei linguri de ulei de măsline. 

Uleiul de măsline trebuie păstrat doar în anumite condiții

Adevărul este că uleiul de măsline se deteriorează în timp. În general, durata de viață a uleiului de măsline este de doi ani după recoltare, atât timp cât nu este deschis. O sticlă deschisă se recomandă a fi consumată între trei și șase luni, pentru a profita de maximum de prospețime. 

Expunerea uleiul de măsline la căldură, oxigen și lumină trebuie evitate. Ideal este să fie păstrat în sticle de culoare închisă, departe de plită, la temperatura camerei. Uleiul de măsline se menține proaspăt și în cutii metalice din inox, niciodată în plastic, fier sau cupru. 

 1. Ulei de măsline extravirgin Latzimas 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Latzimas 5 L

  299,90 RON 239,90 RON
 2. Ulei de măsline extravirgin Minos 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Minos 5 L

  286,90 RON 229,90 RON
 3. Ulei de măsline extravirgin Livadi 500 ml Promo

  Ulei de măsline extravirgin Livadi 500 ml

  33,90 RON 26,90 RON
 4. Ulei de măsline extravirgin Lesvos Gold 750 ml Promo

  Ulei de măsline extravirgin Lesvos Gold 750 ml

  105,90 RON 84,90 RON
 5. Ulei de măsline extravirgin Kritiki Elaiones 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Kritiki Elaiones 5 L

  286,90 RON 229,90 RON
 6. Ulei de măsline extravirgin Cretan Prince 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Cretan Prince 5 L

  299,00 RON 239,90 RON
 7. Ulei de măsline extravirgin Athlon 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Athlon 5 L

  289,00 RON 229,90 RON