În timp ce măslinele sunt considerate un simbol al păcii, uleiul de măsline este elixirul antic cu reale beneficii pentru sănătate, favoritul nostru culinar și al tuturor locuitorilor din regiunea Mediteraneană. 

Calitatea uleiului de măsline variază în funcție de climatul zonei în care sunt cultivate măslinele, de metoda și momentul în care sunt culese acestea, transportul fructelor la moară și extracția la rece a uleiului în condiții controlate, de modul de filtrare a particulelor micro și macroscopice ale sedimentelor și de recipientul și temperatura de stocare.

Câteva elemente sunt fundamentale și important de știut despre calitatea uleiului de măsline:

  • presare la rece înseamnă că măslinele sunt măcinate o singură dată. Totul se întâmplă în condiții controlate, temperatura este menținută sub 28 de grade Celsius. La final, o presă hidraulică zdrobește măslinele și eliberează uleiul.
  • extracția la rece este metoda prin care sunt produse uleiurile de măsline de cea mai bună calitate. Pentru obținerea uleiului, măslinele sunt trecute printr-un proces complex, care separă materialele de densități diferite în elemente solide, ulei și apă. Esențial este ca măslinele să nu fie expuse deloc la oxigen în timpul procesării, pentru a nu-și pierde din calități. 
  • extravirgin înseamnă pur și simplu ulei “cea mai înaltă calitate”, fiind ulei obținut doar din măsline, fără a fi amestecate cu nimic altceva.
  • prospețimea uleiului este un element cheie al calității acestuia. Uleiul de măsline nu se învechește ca vinul, așa cum se crede în mod eronat. Uleiul de măsline trebuie consumat în cel mult un an de la data producției.
  • uleiul de măsline nu trebuie să aibă miros sau gust de ceară, creioane, vin, oțet sau altceva. În plus, uleiul de măsline nu trebuie să lase o senzație grasă în gură.
  • uleiul de măsline de calitate se păstrează în sticle închise la culoare sau în containere metalice, în niciun caz de plastic sau transparente, în care uleiul se degradează rapid. 

Uleiul de măsline face tranziția perfectă între tradiție și inovație, ne conectează cu un simț mai profund al istoriei, culturii și gastronomiei. Există sute de cultivatori de măsline, astfel încât uleiul de măsline are o mare varietate de arome, gusturi și texturi, care se potrivesc foarte bine anumitor feluri de mâncare, însă uleiul de măsline rămâne unul dintre cele mai maleabile instrumente de gătit, din orice bucătărie. 

Uleiul de măsline proaspăt facilitează reinterpretarea rustică a bucătăriei Mediteraneene … directă, simplă și influențată de calitatea ingredientelor.

Datorită calităților nutriționale și de sănătate, pe lângă gustul său excepțional, marii bucătari  folosesc uleiul de măsline în mod regulat. 

Unul dintre cele mai importante beneficii de sănătate constă în reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă. Cercetătorii au arătat că cei care consumă mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi înregistrează cu 15% mai puține riscuri de a avea orice tip de boală cardiovasculară și cu 21% mai puține riscuri de a avea o boală coronariană.