Șofranul este unul dintre cele mai costisitoare condimente din lume, prețul pentru 500 g variind între 500 și 5.000 de euro. Motivul acestui preț atât de ridicat este metoda de recoltare bazată pe muncă fizică, intensivă și costisitoare. Șofranul se culege cu mâna, fiind de fapt stigmatele florii Crocus sativus, cunoscută sub numele de Crocus de șofran. 

Deși nu se poate spune cu siguranță asta, originea șofranului este din cel mai probabil din Iran, unde era venerată pentru calitățile sale medicinale. Oamenii consumau șofran pentru stimularea libidoului, pentru îmbunătățirea dispoziției și a memoriei. 

  1. Antioxidant puternic

Șofranul conține o varietate impresionantă de compuși vegetali, care acționează ca antioxidanți, molecule care protejează celulele împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.

Între antioxidanții importanți se numără:

  • crocină
  • crocetină
  • safranal
  • kaempferol

Crocina și crocetina sunt pigmenți carotenoizi responsabili pentru culoarea roșie a șofranului. Ambii au calități antidepresive, protejează celulele creierului împotriva degradării progresive, reduc inflamația, apetitul și ajută la slăbit. 

Safranalul conferă șofranului gustul și aroma sa distinctă, având și capacitatea de îmbunătățire a stării de spirit, memoriei, abilității de învățare, protejând creierul împotriva stresului oxidativ.

Kaempferolul se găsește în petalelele florii de șofran, fiind și el legat de unele beneficii de sănătate, precum reducerea inflamației, calități anticancerigene și activitate antidepresivă. 

  1. Îmbunătățirea dispoziției și tratarea simptomelor depresiei

Șofranul mai este numit și condimentul soarelui, iar aceasta nu se datorează doar culorii sale deosebite, ci și faptului că practic înseninează spiritul. El este foarte eficient în tratarea simptomelor moderate ale depresiei. Conform unui studiu, 30 mg de șofran pe zi au efecte mai bune decât tratamentele convenționale ale depresiei, iar acest lucru este valabil atât pentru stigmate cât și pentru petalele florii de șofran.

  1. Posibile calități anticancerigene

Bogăția de antioxidanți ai șofranului ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători, legați de apariția a numeroase boli cronice, inclusiv cancere. În cadrul unor teste, s-a observat suprimarea dezvoltării celulelor cancerului de colon, dar și a celui de piele, măduvă osoasă, prostată, plămâni, sâni și altele. 

Alte teste au arătat că principalul antioxidant din șofran, crocina, face ca celulele cancerigene să fie mai sensibile la medicamentele din chimioterapie. 

  1. Reducerea simptomelor sindromului premenstrual

Acest termen descrie simptomele fizice, emoționale și fiziologice care apar înainte perioadei menstruale. La femeile între 20–45 de ani, 30 mg de șofran consumate zilnic s-au dovedit foarte eficiente în tratarea simptomelor acestui sindrom premenstrual, precum iritabilitatea, durerile de cap, poftele și durerea.

Un alt studiu a arătat că simpla morosire a șofranului timp de 20 de minute ajută la reducerea simptomelor sindromului premenstrual precum anxietatea și reducerea nivelului hormonului de stres, cortizolul.

  1. Efect afrodisiac

Studiile arată că șofranul ar putea avea calități afrodisiace, în special în cazul persoanelor care iau antidepresive. De exemplu, o cantitate de 30 mg de șofran pe zi, timp de 4 săptămâni, a îmbunătățit semnificativ funcția erectilă în cazul bărbaților cu disfuncție erectilă asociată antidepresivelor. 

În plus, alte șase studii arătat că șofranul îmbunătățește semnificativ funcția erectilă, libido-ul și satisfacția de ansamblu. În cazul femeilor cu dorință sexuală scăzută asociată antidepresivelor, 30 mg de șofran pe zi timp de 4 săptămâni, poate reduce durerea asociată sexului și crește dorința sexuală și lubrifierea. 

  1. Reducerea apetitului și ajutor la slăbit

Snacksurile sunt cel mai adesea cauze ale îngrășării, iar studiile au arătat că șofranul poate reduce apetitul și pofta de snacksuri.

În cadrul unui studiu de 8 săptămâni, femeile care au luat suplimente cu șofran s-au simțit mai sătule, au consumat mai rar snacksuri și au înregistrat reduceri de greutate. Un alt studiu similar a arătat că șofranul poate reduce semnificativ apetitul, indicele de masă corporală, circumferința taliei și masa de grăsime totală.

Una dintre teoriile care urmărește să explice acest efect al șofranului susține că, prin îmbunătățirea dispoziției și a stării de spirit, scade și dorința de a consuma snacksuri, ceea ce ajută la slăbit.

Alte beneficii de sănătate potențiale ale șofranului

  • reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă
  • reducerea nivelului glicemiei
  • îmbunătățirea vederii la adulții cu degenerarea maculară asociată vârstei
  • îmbunătățirea memoriei la adulții cu Alzheimer

Șofranul este foarte ușor de adăugat în dietă

În doze mici, șofranul are un gust subtil și o aromă care se asociază perfect cu mâncăruri sărate, precum risotto și orice preparat din orez. 

Cea mai bună metodă pentru a-i extragea savoarea unică este prin înmuierea stigmatelor în apă fierbinte, dar nu la fierbe. Adaugă stigmatele și lichidul în rețeta ta și obține o aromă bogată și profundă. Dacă este sub formă de pudră, ai nevoie doar de un vârf de cuțit de șofran pentru a îmbogăți gustul preparatelor tale.