Brânza feta și brânza de capră, două dintre cele mai populare brânzeturi grecești, par a fi același lucru la prima vedere. Ambele sunt albe, cremoase și completează perfect orice masă. Similaritățile se opresc aici însă, deoarece laptele folosit și metoda de producție sunt total diferite. 

Brânza feta, originară din Grecia, face parte integrantă din dieta Mediteraneană. Denumirea ei provine de la termenul  care înseamnă “felie” în greacă și clar se referă la faptul că brânza este feliată atunci când este pusă la păstrare în butoaie. Cea mai veche referință despre brânza feta apare în Odiseea lui Homer, însă este foarte probabil ca oamenii să fi produs ceva similar cu mult timp înainte.

Brânza de capră este originară din Franța, unde, în secolul 8 are loc o mare proliferare a caprelor, fiind cunoscută mai ales sub numele de chèvre, termenul francez pentru capră. 

Deși brânza feta este obținută tot din lapte de capră, cele două tipuri de brânză sunt mai diferite decât credem. Mai mult decât atât, ambele sunt în categoria de brânzeturi proaspete, dar diferența principală constă în faptul că brânza feta se păstrează în saramură, iar brânza de capră nu.

Pentru a putea fi denumită brânză feta, produsul trebuie obținut în anumite condiții, respectând anumite specificații, folosindu-se doar lapte de capră și de oaie. Tradițional, brânza feta era obținută doar din lapte de oaie, însă ea poate conține până la 30% lapte de capră. După ce laptele este coagulat, se scurge, se sărează și se pune în containere cu saramură, unde este lăsată la maturat timp de minim două luni. În mod obișnuit, brânza feta se vinde sub formă de cuburi.

Cunoscută pentru aroma ei picantă, acrișoară, brânza feta poate avea o mare varietate de gusturi, în funcție de producător, regiune, tipul de lapte utilizat și de perioada de maturare. Când este obținută doar din lapte de oaie, brânza feta este mai untoasă și cremoasă, iar atunci când este adăugat lapte de capră devine mai acidică și mai sfărâmicioasă. 

Brânza de capră, pe de altă parte, nu este la fel de sărată ca brânza feta. Este tot acrișoară, însă conferă o senzație mai cremoasă decât feta, cu note proaspete de lămâie. 

Diferențe sunt și la textură, brânza feta fiind mai fermă și sfărâmicioasă, în timp ce brânza de capră este mai moale și mai ușor de întins. 

Ambele tipuri de brânză sunt grozave în salate și sandwich-uri, însă brânza de capră este mai versatilă, fiind un companion neutru al oricărei mese, în timp ce brânza feta se potrivește mai degrabă cu felurile sărate, mai ales cele care au măsline.

Vezi mai multe sortimente grecești în vitrina noastră cu brânzeturi!

 1. Brânză Halloumi 250g

  Brânză Halloumi 250g

  17,50 RON
 2. Kefalotiri 200 g

  Kefalotiri 200 g

  23,50 RON
 3. Graviera 200 g

  Graviera 200 g

  24,90 RON
 4. Salată de brânză picantă 250 g

  Salată de brânză picantă 250 g

  15,00 RON