Beneficiile de sănătate atât de renumite ale uleiului de măsline extravirgin și calitățile sale organoleptice atât de lăudate, din păcate, se degradează în timp. Din acest motiv, este important să știm cum păstrăm cel mai bine uleiul de măsline și care sunt factorii care îi influențează perioada de valabilitate. 

Antioxidanții prezenți în uleiul de măsline extravirgin ajută la menținerea nivelului său de calitate, chiar și la multe luni după îmbuteliere. Astfel, în cele mai multe cazuri, uleiul de măsline rămâne ‘extravirgin’ până la doi ani după ce a fost ambalat. 

Lumina este inamicul numărul unu al calității uleiului de măsline

Cu cât uleiul de măsline extravirgin este expus mai mult la lumină, cu atât mai mult pierde din beneficiile de sănătate și profilul aromatic.

Antioxidanții care mențin uleiul proaspăt se degradează rapid la lumină, astfel că, în doar câteva luni, uleiul poate deveni rânced. Aceasta se întâmplă deoarece lumina activează clorofila, pigmentul verde care se găsește în aproape toate plantele și într-un număr mare de produse derivate din plante.

Antioxidanții din uleiul de măsline extravirgin îl protejează împotriva degradării, pe perioade destul de lungi de timp, dar nu au nicio putere atunci când se confruntă cu expunerea directă la lumină. Ei pot combate radicalii liberi dar nu și fotooxidarea.

Prin urmare, uleiul de măsline ambalat în sticle transparente expuse constant la soare nu va rămâne ‘extravirgin’ mai mult de câteva săptămâni. Chiar și sticlele cele mai închise la culoare nu pot împiedica lumina în totalitate să ajungă la produs, fapt care îi poate afecta profilul chimic. 

Ambalajul este foarte important

Sticlele transparente și expunerea la lumină reduc durata de valabilitate a uleiului de măsline. Sticlele de culoare verde închis protejează mult mai bine uleiul împotriva degradării, însă nu în totalitate, motiv pentru care se recomandă ca și în cazul acestora să se evite expunerea directă la soare. 

Cea mai bună soluție sunt ambalajele tradiționale metalice, prin care nu pătrunde deloc lumina. 

Atenție la etichetă

Cei mai mulți producători folosesc etichete care informează clar consumatorii dacă uleiul de măsline este filtrat sau nefiltrat, dacă este organic sau nu și care este conținutul de  polifenoli.

Mulți consumatori preferă aroma uleiului de măsline extravirgin nefiltrat, care este în mod obișnuit mai tulbure și opac, datorită prezenței reziduurilor solide și apă din timpul presării.  Totuși, prezența acestor sedimente și a apei afectează perioada de timp când uleiul rămâne proaspăt. 

Pe de altă parte, consumatorii care sunt mai interesați de beneficiile de sănătate ale uleiului de măsline și de menținerea acestora în timp, vor alege un ulei de măsline filtrat.

Originea organică sau non-organică a uleiului de măsline are impact asupra capacității antioxidante a acestuia. Uleiul de măsline organic este obținut prin tehnici care îi îmbunătățesc profilul fenolic. În fermele organice, cel mai adesea, măslinele sunt culese devreme, pentru a evita agenții patogeni sezonieri, cum ar fi musca de măslin, acestea fiind, în același timp, mai bogate în polifenoli și antioxidanți.

Pe lângă impactul benefic asupra sănătății, antioxidanții protejează uleiul de măsline împotriva degradării, ceea ce îi extinde semnificativ durata de valabilitate.  Practic, antioxidanții se sacrifică pe ei înșiși pentru a menține uleiul proaspăt, mai ales când uleiul este supus presiunii exercitată de lumină, căldură și oxigen.

Cele mai multe uleiuri de măsline sunt recomandate a fi consumate într-un interval de până la 18 luni de la ambalare.  Produsele de calitate mai slabă, cum sunt cele virgine, degradarea se produce mai rapid și ele trebuie consumate înainte de acest termen.