Uleiul de măsline extravirgin este recunoscut ca fiind cel mai sănătos din lume. Acest renume se datorează conținutului bogat de acizi grași mononesaturați, al căror consum este asociat cu slăbirea, cu reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, dar și multe alte beneficii.

Cu toate acestea, conform specialiștilor, beneficiile de sănătate ale uleiului de măsline se datorează aproape în întregime unor compuși chimici organici pe care îi conține, compuși fenolici, sau, mai simplu, polifenoli.

Ce sunt polifenolii?

Polifenol este un termen umbrelă pentru o familie largă de compuși vegetali naturali, care acționează ca antioxidanți. Sunt peste 8,000 de tipuri diferite de polifenoli și mai mult de 100 de alimente diferite care conțin cel puțin un miligram de polifenoli  per 100 grame. 

Conform studiilor, uleiul de măsline extravirgin conține 25 de tipuri de polifenoli. Dintre aceștia, cei mai importanți sunt tirozolii, inclusiv oleuropeina, hidroxitirozolul și oleocantalul.

Cei mai mulți polifenoli se găsesc în uleiul de măsline extravirgin. Unii sunt prezenți și în uleiul de măsline virgin, iar în uleiul rafinat se regăsesc doar unele urme de polifenoli, fiind îndepărtați în procesul de rafinare. 

Polifenolii reduc riscul bolilor de inimă

Având activitate antioxidantă, polifenolii ajută la reducerea inflamației cronice, riscul primordial al bolilor de inimă. Studii recente au arătat că dietele bogate în polifenoli sunt asociate cu o tensiune arterială scăzută, de un nivel redus al colesterolului LDL, denumit și ‘colesterol rău,’ dar și de nivele ridicate ale colesterolului HDL, sau ‘colesterolul bun’. Consumul de polifenoli este asociat și cu riscuri reduse de formare a cheagurilor de sânge, prin prevenirea agregării excesive a trombocitelor.

Polifenolii reduc riscul de diabet

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea inimii, polifenolii au și efecte de reducere a nivelului zahărului din sânge, ceea ce contribuie la diminuarea riscului de apariție a diabetului de tip 2.

În cadrul unui studiu desfășurat în 2017, participanții care au consumat cantități mari de alimente bogate în polifenoli au înregistrat cu 57% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2, pe o perioadă de 4 ani, comparativ cu cei care au consumat cantități foarte mici de polifenoli.

Polifenolii ajută la stimularea secreției de insulină, care mută zahărul din sânge și îl depozitează în celule, ceea ce ajută la menținerea stabilă a nivelului glicemiei. În plus, polifenolii contribuie la o mai bună tolerare a glucozei, un alt factor de risc pentru contractarea diabetului de tip 2.

Polifenolii ajută pacienții cu cancer și demență

Unele studii sugerează că polifenolii au un efect de blocare a creșteriii și dezvoltării unor tipuri de celule cancerigene. Astfel, ei ar putea face parte din terapiile pentru anumite tipuri de cancer de sân și de prostată.

În plus, s-a arătat că oleocantalul reglează anormalitățile receptorilor responsabili pentru dezvoltarea bolii Alzheimer. La pacienții cu Alzheimer, receptorii sunt supra-stimulați și  promovează inflamația. 

Polifenolii refac flora bacteriană

Pe lângă prevenirea anumitor boli cronice, uleiul de măsline extravirgin bogat polifenolic ajută la dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice, ceea ce susține digestia. Astfel, cei care au adoptat o dietă Mediteraneană, care include polifenoli din mai multe surse pe lângă uleiul de măsline, au floră bacteriană mai diversă, asociată cu o mai bună menținere a greutății corporale.

Polifenolii adaugă aromă și savoare  uleiului de măsline extravirgin

Polifenolii contribuie în cea mai mare măsură la profilul aromatic al uleiului de măsline extravirgin. Prezența polifenolilor determină astringența, gustul amar și înțepător. În funcție de tipul de măsline din care este produs și de modul în care acestea sunt culese, variază și atributele de aromă care pot fi simțite în uleiul de măsline extravirgin. 

Astringența, acea senzație de strângere, de a-ți face gura pungă, este creată de tanini, un tip de polifenol. Astringența este asociată cu măslinele culese devreme și cu uleiurile extravirgine robuste. Astringența se simte mai mult atunci când gustăm uleiul de măsline și este mai puțin aparentă atunci când îl folosim la gătit.

Gustul amar este datorat prezenței oleuropeinei și este unul dintre cele mai puțin apreciate senzații finale la majoritatea alimentelor. În cazul uleiului  de măsline extravirgin însă, este un indicator excelent al faptului că este obținut din cele mai proaspete măsline. La fel ca în cazul anumitor tipuri de bere, ciocolată și cafea, gustul amar este un gust dobândit, a cărei apreciere se formează în timp. 

Mai mult, uleiul de măsline extravirgin mai conferă și o senzație de picant, de usturime în gât, care este asociată în principal cu oleocantalul. Ocazional, această senzație, care este similară cu cea dată de ardeii iuți, este suficient de puternică să provoace tuse. 

 1. Ulei de măsline extravirgin Latzimas 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Latzimas 5 L

  249,00 RON 199,00 RON
 2. Ulei de măsline extravirgin Minos 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Minos 5 L

  249,00 RON 199,00 RON
 3. Ulei de măsline extravirgin Livadi 500 ml Promo

  Ulei de măsline extravirgin Livadi 500 ml

  33,90 RON 26,90 RON
 4. Ulei de măsline extravirgin Lesvos Gold 750 ml Promo

  Ulei de măsline extravirgin Lesvos Gold 750 ml

  105,90 RON 84,90 RON
 5. Ulei de măsline extravirgin Kritiki Elaiones 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Kritiki Elaiones 5 L

  231,00 RON 185,00 RON