Cele mai importante beneficii nutritive și de sănătate ale măslinelor
Măslinele, fructe mici, ovale, care cresc mai ales în zona Mediteraneană, sunt foarte benefice pentru sănătate, datorită conținutului de grăsimi sănătoase și de fitonutrienți protectori.
Măslinele pot avea diverse nuanțe de verde și de negru, în funcție de cât sunt de coapte în momentul culesului, iar gustul lor este amar, din acest motiv ele fiind conservate înainte de a putea fi consumate.
Profilul nutrițional al măslinelor
O lingură (8g) de măsline în saramură conferă:
9Kcal/35KJ
0.1g Proteine
0.9g grăsimi
0.3g fibre
8mg potasiu
5mg calciu
Măslinele au în general un conținut ridicat de sare, deoarece sunt cel mai adesea conservate în saramură.
Cele mai importante beneficii de sănătate ale măslinelor
- Conținut bogat de antioxidanți
Măslinele sunt bogate în compuși vegetali denumiți polifenoli, care au puternice calități antioxidante. Efecte benefice ale acestor compuși includ reducerea riscului de boli cronice, inclusiv ateroscleroză sau cancer.
- Acțiune antiinflamatorie
Unul dintre polifenolii din măsline este denumit oleocantal. Acest compus pare să aibă o activitate farmacologică similară ibuprofenului, acționând ca un antiinflamator natural.
- Susțin sănătatea inimii
Deși bogate în grăsimi, majoritatea acestora sunt grăsimi mononesaturate benefice, în special acid oleic. Acest acid gras este asociat cu reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă. Acidul oleic este de mare ajutor prin reglarea echilibrului colesterolului și reducerea tensiunii arteriale.
- Ajutor pentru sănătatea oaselor
Studiile realizate pe animale sugerează că, prin compușii vegetali pe care îi conțin, măslinele ajută la prevenirii pierderii de masă osoasă. În plus, s-a observat că cei care urmează o dietă Mediteraneană înregistrează o incidență mai redusă a fracturilor osoase.
- Îmbunătățirea imunității organismului
Măslinele sunt unele dintre cele mai populare alimente fermentate, iar prin consumul cestor alimente, bacteriile benefice și enzimele susțin sănătatea florei intestinale și ajută la îmbunătățirea funcției imune.