Beneficiile uleiului de măsline îl situează printre cele mai sănătoase alimente din lume, nu este niciun secret acest lucru. Dar cum e mai bine să consumăm uleiul de măsline? Care este cantitatea ideală? Care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma ulei de măsline? 

Ce este uleiul de măsline și câte tipuri sunt

Uleiul de măsline se extrage din măsline proaspete. Este cel mai popular ulei comestibil la nivel global și este folosit de secole la gătit, în cosmetică și ca medicament. Sunt trei tipuri principale de ulei de măsline: extravirgin, virgin și rafinat. 

Uleiul de măsline extravirgin este de cea mai înaltă calitate și are un nivel mai scăzut de aciditate decât oricare alt tip.

Uleiul de măsline virgin este tot de înaltă calitate, dar este ușor mai acid. Uleiul de măsline rafinat este procesat pentru îndepărtarea impurităților și are un punct de ardere mai ridicat, fiind mai indicat pentru prăjit. 

Beneficiile consumului de ulei de măsline

S-ar putea crede că toate uleiurile sunt nesănătoase, însă nu este și cazul uleiului de măsline. Beneficiile pe care le conferă uleiul de măsline pot îmbunătăți starea generală de sănătate.

În primul rând, uleiul de măsline este o sursă bogată de grăsimi sănătoase. Aceste grăsimi pot reduce nivelul colesterolului și pot reduce riscul de apariție a bolilor de inimă. Uleiul de măsline este și bogat în antioxidanți, protejând organismul împotriva degradărilor cauzate de radicalii liberi. În plus, uleiul de măsline are și calități antiinflamatorii, ceea ce poate reduce simptomele unor boli, precum artrita. 

Cu atât de multe beneficii, nu este de mirare că uleiul de măsline este denumit adesea  “superaliment.” Fie că este folosit la gătit sau la salate, uleiul de măsline este o adiție valoroasă pentru orice dietă.

Cum consumăm uleiul de măsline?

În principiu, uleiul de măsline se poate folosi la gătit, la dressingul pentru salate și în sosuri.

La gătit, uleiul de măsline poate substitui foarte bine alte uleiuri, în special uleiul vegetal. Uleiul de măsline se poate folosi la prăjit, în special puiul sau peștele. Când este folosit la gătit, uleiul de măsline poate îmbunătăți savoarea preparatelor. 

Uleiul de măsline se poate consuma și crud. Cel mai adesea este folosit în dressingurile pentru salate și în sosuri. În această formă, uleiul de măsline aduce un plus de gust preparatelor și conferă și alte numeroase beneficii pentru sănătate.

Se poate bea uleiul de măsline?

Răspunsul ar putea fi surprinzător. Deși este folosit cel mai adesea la gătit, uleiul de măsline poate fi și consumat ca atare, ca pe o băutură sănătoasă și gustoasă. 

Foarte benefic este consumul de ulei de măsline dimineața, pe stomacul gol.  Dacă vrei o metodă de a începe cât mai bine ziua, încearcă să adaugi o lingură de ulei de măsline în ceaiul sau cafeaua de dimineață. Astfel obții o doză bună de grăsimi sănătoase și antioxidanți care te ajută să-ți menții energia și focusul toată ziua. Spre deosebire de alte uleiuri, Comparativ cu alte uleiuri, cel de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați și antioxidanți, care conferă numeroase beneficii pentru sănătate. El reglează nivelul glicemiei și stimulează pierderea în greutate. 

Care este cantitatea ideală pentru consum zilnic?

Cantitatea ideală pentru consumul zilnic este de aproximativ două linguri. Această cantitate ar trebui să fie de fapt o lingură de ulei de măsline extravirgin și una de ulei de măsline virgin.

Această cantitate recomandată de două linguri de ulei de măsline poate fi folosit la prăjit, copt, sau ca dressing pentru salată. Este esențial de notat că odată sticla deschisă, uleiul trebuie consumat într-o perioadă de maximum două luni. Sticla de ulei de măsline se păstrează într-un loc răcoros și întunecos, în cele mai bune condiții pentru a profita cât mai mult de beneficiile lui.