Dieta mediteraneană este un mod de viață, recomandat de experți încă din anii ‘90 și care revine mereu cu trenduri noi, sănătoase. Practic este una dintre cele mai sănătoase diete din lume, destul de ușor de adoptat, cu doar câteva modificări minore ale stilului alimentar. 

Nu e vorba de un set de reguli stricte și nici măcar nu trebuie să fie toată ziua sau toată săptămâna. Nu este nici măcar o dietă de slăbit în adevăratul sens al cuvântului. Este un mod de viață al persoanelor din zona Mediteraneană, care presupune consumul de alimente și ingrediente locale, la care se adaugă savurarea meselor împreună cu familia sau prietenii, plimbatul și discuțiile cu prietenii. 

În mare, dieta Mediteraneană se concentrează pe ingrediente vegetale, inclusiv fructe și legume, nuci, semințe, boabe, cereale și fructe de mare ca principala sursă de proteină animală. Desigur se consumă și carne, și lactate, dar în cea mai mare parte vegetale. 

Ingredientele integrale, mai puțin procesate, sunt foarte recomandate în dieta Mediteraneană, ceea ce înseamnă mai puțini carbohidrați. Cu cât folosești mai mult aceste ingrediente și mai puțin pe cele bogate în amidon precum pâinea albă și orezul, carnea roșie, dulciurile, cu atât te îndrepți mai mult către obiceiurile alimentare bune. 

Dacă încerci să reduci consumul de carbohidrați, introdu mai multe plante, fibre și grăsimi sănătoase în dietă, sau consumă pur și simplu alimente mai puțin procesate. Este mai simplu decât crezi ca dieta ta să devină mai Mediteraneană. Iată și câteva modificări simple pe care le-ai putea face!

Folosește ulei de măsline extravirgin la orice

Dacă ai vrea să alegi cea mai simplă metodă pentru a face dieta ta mai Mediteraneană, alege să gătești cu ulei de măsline extravirgin. Folosește-l mereu! Nu doar la salate, ci la orice! 

 1. Ulei de măsline extravirgin Livadi 500 ml Promo

  Ulei de măsline extravirgin Livadi 500 ml

  33,90 RON 26,90 RON
 2. Ulei de măsline extravirgin Livadi 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Livadi 5 L

  209,00 RON 169,00 RON
 3. Ulei de măsline extravirgin Livadi 1 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Livadi 1 L

  49,90 RON 39,90 RON

Uleiul de măsline extravirgin are un conținut redus de grăsimi saturate -- cele care determină creșterea colesterolului -- și este bogat în grăsimi mononesaturate -- cele care ajută la reducerea colesterolului. Polifenolii conferă uleiului de măsline extravirgin culoarea galben-verzuie, dar și beneficiile de sănătate.

Uleiul de măsline pur sau light nu conferă aceleași beneficii ca uleiul de măsline extravirgin. Acestea nu sunt alegeri sănătoase iar numele nu are nimic de-a face cu caloriile. Nu sunt decât resturi procesate.

Uleiul de măsline extravirgin se poate folosi în locul oricărui alt ulei, dar pentru finish sau pentru dresingul de salată. În bucătăria Mediteraneană uleiul de măsline se folosește la toate preparatele, de la sotarea fructelor de mare până la prăjituri. 

Humusul nu este doar un snack

Humusul are mai multe de oferit. Această cremă savuroasă făcută din ingrediente bogate în fribre precum năutul sau tahini este iubită și de copii și merge bine cu alte legume. Trebuie doar să gândești dincolo de noțiunea de snack. Folosește humus în loc de maioneză de exemplu, adaugă-l în salata de ton sau în salata Cezar pentru o textură cremoasă, în sosuri pentru a le completa moliciunea și savoarea.  

Folosește nuci și semințe în loc de pesmet

Aceasta este o metodă foarte simplă de a obține mai multe proteine vegetale și fibre. Înlocuiește pesmetul cu nuci sau semințe în cruste sau salate și vei obține mai multă textură și profunzime a aromei. De exemplu, poți pune nuci măcinate în umplutura curcanului, să ascunzi făina de migdale în friptura mediteraneană, sau să treci fileurile de pește prin fistic zdrobit. 

Dacă ai alergie la nuci sau pur și simplu vrei să încerci și altceva, folosește quinoa. Aceasta poate înlocui foarte bine pesmetul sau ovăzul în pârjoale sau burgeri.