Uleiul de măsline extravirgin conferă atât de multe beneficii pentru sănătate, încât este păcat să-l folosim doar pentru a unge frunzele de salată.

Uleiul de măsline poate fi considerat mai degrabă un condiment, pe care trebuie să-l folosim cât mai mult, în cât mai multe moduri, pentru a profita la maximum de calitățile lui.

În ciuda aparențelor, uleiul de măsline poate fi încălzit, poate fi folosit pentru gătit la cuptor sau la tigaie, ne putem bucura de el la toate mesele zilei, de la supă până la snack-uri, la fiecare pas. 

Cum gătim cu ulei de măsline, de la ouă la salate, de la pâine până la deserturi

  • se pot prăji în ulei de măsline ouăle, peștele, legumele sau puiul. Savoarea întrece pe al oricărui alt ulei. Nu trebuie să-ți fați griji pentru risipă. Strecoară uleiul rămas și folosește-l mai târziu, în același mod. 
  • legumele, întregi sau tăiate, pot fi date la cuptor cu ulei de măsline. Vei obține preparate delicioase, pe care le poți servi fierbinți sau calde. Chiar și resturile sunt gustoase a doua zi, la temperatura camerei, ca fel de mâncare sau snack.
  • salatele, desigur, atât de variate, atât de numeroase, toate pot fi îmbogățite cu aroma, parfumul și chiar textura pe care o conferă uleiul de măsline extravirgin. Cea mai simplă salată, din doar câteva frunze, este delicioasă stropită cu doar puțin ulei de măsline. 
  • servește brânzeturile proaspete cu dressing din ulei de măsline extravirgin și eventual puțin oțet balsamic.  
  • îți poți prepara propriul sushi doar feliind subțire tonul sau somonul și apoi stropindu-l cu puțin ulei de măsline extravirgin, aromat cu suc proaspăt stors de lămâie, coajă rasă de lămâie sau capere. 
  • stropește la final friptura sau peștele cu puțin ulei de măsline extravirgin, la fel cum ai folosi orice alt sos. 
  • pune ulei de măsline peste popcorn, pizza, paste, sau fă un sos de usturoi cu ulei de măsline
  • înmoaie pâinea sau focaccia în ulei de măsline. Îmbogățește-l cu anșoa, unt și usturoi. 
  • orice supă sau tocană poate fi mult îmbunătățită prin adăugarea unui strop de ulei de măsline. Nicio supă nu poate fi considerată perfectă dacă nu plutește pe deasupra ei un mic râu de lichid verde. 
  • uleiul de măsline extravirgin nu poate lipsi nici din deserturi. Înghețata de vanilie țipă după puțin topping de ulei de măsline, dar el poate fi folosit și în numeroase rețete de prăjituri.