Știm că îți plac măslinele, dar care îți plac mai mult? Cele verzi sau cele negre? Pe lângă culoare, știi care este diferența dintre ele? 

Ambele tipuri de măsline, și cele verzi și cele negre, cresc în același copac până la urmă, însă diferența esențială este măsura în care sunt sau nu coapte în momentul în care sunt culese. Așa cum probabil bănuiești, măslinele verzi sunt culese mai devreme, înainte de a se coace, în timp ce măslinele negre sunt lăsate la soare până când sunt perfect coapte. 

La fel cum din diferite soiuri de struguri se obțin diferite sortimente de vinuri, fiecare tip de măsline are aromă și gust diferit. Măslinele verzi sunt în general mai amare și mai sărate, deoarece sunt procesate mai mult. Măslinele negre au un gust fructat mai intens și sunt mai puțin sărate. Foarte importantă este și diferența de textură. Măslinele negre, fiind complet coapte, au pulpa mai moale, în timp ce măslinele verzi au în general pulpa mai fermă și mai densă. Acesta este și motivul pentru care măslinele verzi merg foarte bine umplute cu brânză sau cu alte tipuri de umpluturi. 

Măslinele proaspăt culese sunt incredibil de amare, indiferent dacă sunt verzi sau negre. Ele sunt puse la saramură, iar diferențele de gust provin și din durata timpului de conservare. Măslinele verzi sunt încă și mai amare, iar ele sunt puse la fermentat în saramură, în timp ce măslinele negre sunt doar conservate în saramură. 

Vestea bună este că, indiferent dacă preferi măslinele verzi sau pe cele negre, beneficiile nutriționale sunt aceleași. Măslinele au un conținut bogat de vitamina E și alți antioxidanți, benefici pentru sănătatea inimii și care ajută la reducerea riscului de cancer și osteoporoză. 

Păstrarea măslinelor se face la fel, indiferent dacă sunt verzi sau negre. Ele stau cel mai bine în lichid, care le menține și le îmbunătățește gustul, la frigider, într-un ambalaj de preferință non-metalic după deschidere.  

Deși în general ne imaginăm măslinele negre pe pizza, iar măslinele verzi mai degrabă într-un pahar de martini, mai sunt multe alte modalități prin care ne putem delecta cu ambele tipuri de măsline. Salate, paste, sosuri, pâine, sunt numeroase rețete de unde poți alege.

 1. Măsline Mix 25.4 lei/kg

  Măsline Mix 25.4 lei/kg

  începând de la 6,50 RON
 2. Măsline naturale uscate 29.9 lei/Kg

  Măsline naturale uscate 29.9 lei/Kg

  începând de la 7,50 RON
 3. Măsline verzi cu ardei 29.9 lei/Kg

  Măsline verzi cu ardei 29.9 lei/Kg

  începând de la 7,50 RON
 4. Măsline verzi Atlas 29.9 lei/Kg

  Măsline verzi Atlas 29.9 lei/Kg

  începând de la 7,50 RON
 5. Măsline verzi crestate 34.9 lei/Kg

  Măsline verzi crestate 34.9 lei/Kg

  începând de la 8,90 RON
 6. Măsline verzi umplute cu migdale 47.9 lei/Kg

  Măsline verzi umplute cu migdale 47.9 lei/Kg

  începând de la 11,90 RON
 7. Măsline Kalamata Uscate 29.9 lei/Kg

  Măsline Kalamata Uscate 29.9 lei/Kg

  începând de la 7,90 RON
 8. Măsline Kalamata fine 19.9 lei/Kg

  Măsline Kalamata fine 19.9 lei/Kg

  începând de la 4,90 RON
 9. Măsline verzi cu gogoșari 29.9 lei/Kg

  Măsline verzi cu gogoșari 29.9 lei/Kg

  începând de la 7,90 RON