Măslinele Kalamata sunt produse doar în peninsula Peloponez din sudul Greciei, dar ele joacă de sute de ani un rol important în dieta umană. Crescând în atmosfera însorită a Greciei, acești măslini au frunzele mai mare decât oricare alții și absorb mai multe raze de soare.

Fructele măslinilor din această zonă sunt închise la culoare, fără a fi neapărat negre și au dimensiunea unor cireșe. Gustul este excelent iar, pe lângă asta, sunt pline de beneficii nutriționale. Nu este niciun secret că medicii și dieteticienii spun că măslinele Kalamata sunt unele dintre cele mai sănătoase din lume, deoarece sunt bogate în sodiu, în acizi grași sănătoși, și au putere naturală antioxidantă.

Măslinele Kalamata conțin o gamă largă de vitamine și minerale esențiale pentru sănătate, în mod special fier și vitamina A. Se spune că, dacă sunt consumate regulat, măslinele Kalamat ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și chiar a anumitor cancere.

Istoria măslinelor Kalamata 

Cultivarea măslinelor Kalamata a început acum cinci sute de ani, în Grecia Antică. Deși sunt cunoscute drept măsline negre grecești, ele au de fapt o culoare mov închis, iar comparativ cu alte măsline sunt mai mari, au mai multă pulpă și o formă ovală. 

Măslinele Kalamata sunt culese cu mâna pentru a nu fi lovite. După cules, muncitorii le procesează pentru a le transforma în ulei sau le pregătesc ca măsline de masă. Măslinele proaspete sunt incredibil de amare, iar din acest motiv este nevoie de un proces de ‘dezamărire.’

Sunt două moduri diferite prin care se poate face asta. Metoda cea mai rapidă este de înmuiere a măslinelor în saramură, timp de o săptămână. Apoi sunt ambalate în saramură, oțet din vin, felii de lămâie și ulei de măsline.  În cazul metodei mai îndelungate, fiecare măslină este crestată, apoi sunt înmuiate în apă cu 10% sare, unde fermentează și se reduce și gustul amar. Acest proces durează de obicei în jur de trei luni. 

Detalii nutritive ale măslinelor Kalamata

Măslinele Kalamata sunt o sursă foarte bună de fibre, calciu, vitamina C, vitamina A, vitamina E și vitamina K. În plus, ele conțin și magneziu, fosfor și potasiu, inclusiv vitamine din grupul B.

Deși măslinele Kalamata au un conținut bogat de grăsimi, acestea sunt în majoritatea lor grăsimi mononesaturate, denumite și grăsimi “sănătoase”. Se spune că 4 linguri de măsline Kalamata conțin 2.7 grame de grăsimi mononesaturate și 0.3 grame de grăsimi polinesaturate.

Măslinele Kalamata, la fel ca uleiul de măsline grecesc pur, conțin compuși fenolici, care sunt antioxidanți naturali. Acești compuși sunt cei care conferă gustul unic al măslinelor Kalamata. Compușii fenolici din măsline și din uleiul de măsline sunt antioxidanți puternici, protejează organismul împotriva degradărilor produse de toxinele din mediu și de radicalii liberi. Acești fenoli sunt și motivul pentru care există o incidență foarte redusă a bolilor de inimă în regiunea Mediteraneană, zonă în care se consumă multe măsline și mai ales ulei de măsline. 

Oamenii de știință au mai arătat că o dietă incluzând consumul regulat de măsline Kalamata ajută și la reducerea incidenței inflamației cronice.

Cum adaugi măslinele Kalamata în dietă

Măslinele sunt un snack excelent și pot fi consumate în orice moment al zilei. Le poți adăuga în salate, le poți pune pe pizza sau în sosurile de casă. Nu uita să le adaugi la platourile de brânzeturi, deoarece merg grozav cu brânza, biscuiții și alte gustări. 

 1. Măsline Kalamata fine 19.9 lei/Kg

  Măsline Kalamata fine 19.9 lei/Kg

  începând de la 4,90 RON
 2. Măsline Kalamata fără sâmburi 39.9 lei/Kg

  Măsline Kalamata fără sâmburi 39.9 lei/Kg

  începând de la 9,90 RON
 3. Măsline Kalamata Collosal 39.9 lei/Kg

  Măsline Kalamata Collosal 39.9 lei/Kg

  începând de la 9,90 RON