Măslinele sunt, în mod obișnuit, o garnitură delicioasă pentru alimente sărate sau picante. Ne gândim în special la pizza, aperitive, salate sau chiar martini. Ceea ce este  interesant și e posibil să nu știi este că măslinele negre și cele verzi sunt în fapt aceleași măsline. Pur și simplu, măsline negre sunt coapte, iar cele verzi sunt crude. 

Măslinele verzi sunt de obicei fără sâmburi, conservate în saramură și apoi umplute, în timp ce măslinele negre conțin mai mult ulei și sunt clasificate în funcție de dimensiune. Pe lângă aceste aspecte, există o mare varietate de măsline. Această mare diversitate, peste 100 de varietăți, se explică și prin existența de sute de ani a măslinilor.

Măslinele sunt un element extrem de important în dieta Mediteraneană, fiind încorporate într-un număr mare de preparate, în toate bucătăriile specifice. Când spunem măsline spunem implicit dietă Mediteraneană și ulei de măsline, ambele similare cu alimentația sănătoasă.

Beneficiile de sănătate ale măslinelor

Pe lângă faptul că sunt atât de incredibil de gustoase, măslinele sunt și foarte sănătoase. Ele conțin în principal grăsimi, dar acestea sunt mai ales de tip mononesaturat, mai precis grăsimi sănătoase, benefice pentru inimă. Măslinele susțin colesterolul bun HDL și ajută la reducerea nivelului colesterolului rău LDL.

Măslinele sunt esențiale și pentru dietele antiinflamatorii, deoarece ajută la reducerea nivelului inflamației din organism. Însă unul dintre cele mai importante beneficii este conținutul bogat de vitamina E și de antioxidanți (oleuropeina, hidroxitirozolul, tirozolul, acidul oleanolic și quercetina), ceea ce ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor și posibil a anumitor cancere.

Ele sunt și o sursă bogată de fier, care este responsabil pentru transportul oxigenului în organism.  

Măslinele sunt fructe sau legume?

Dacă te-ai gândit la fructe, este corect. Măslinele sunt considerate fructe, deoarece cresc într-un pom, și sunt grupate în categoria fructelor cu sâmburi, la fel ca piersicile, cireșele sau mango. Deși sunt mai degrabă picante decât dulci, măslinele sunt considerate totuși fructe. 

Dacă duci lipsă de idei despre cum să adaugi măslinele în preparatele tale, te putem ajuta. Măslinele sunt foarte versatile, astfel încât pot fi folosite ca garnitură la friptura de pui, sau ca topping pentru salate, în loc sau alături de crutoane sau cuburi de brânză. Măcinate, măslinele pot fi folosite pentru întins pe pâine prăjită sau biscuiți. 

Chiar nu contează cum mănânci măslinele, atât timp cât obișnuiești să le consumi mereu. Sunt atât de delicioase încât plac oricui și sub orice formă.

 1. Măsline verzi cu ardei iute 49.9 lei/kg Nou

  Măsline verzi cu ardei iute 49.9 lei/kg

  începând de la 12,50 RON
 2. Măsline Uslu în ulei 29.9 lei/kg Nou

  Măsline Uslu în ulei 29.9 lei/kg

  începând de la 7,50 RON
 3. Salată de măsline 49.9 lei/kg Nou

  Salată de măsline 49.9 lei/kg

  începând de la 12,50 RON
 4. Măsline Halkidiki uscate 59 lei/kg Nou

  Măsline Halkidiki uscate 59 lei/kg

  începând de la 14,80 RON
 5. Măsline Gemlik uscate 32.9 lei/kg Nou

  Măsline Gemlik uscate 32.9 lei/kg

  începând de la 8,20 RON
 6. Măsline Amfisa blonde colosal 34.9 lei/kg Nou

  Măsline Amfisa blonde colosal 34.9 lei/kg

  începând de la 8,70 RON
 7. Măsline Amfisa black 49.9 lei/kg Nou

  Măsline Amfisa black 49.9 lei/kg

  începând de la 12,50 RON
 8. Măsline Mix picant 34.9 lei/kg

  Măsline Mix picant 34.9 lei/kg

  începând de la 8,70 RON