Peștele poșat în ulei de măsline este o idee excelentă pentru o cină deosebită. Rezultatul este un pește untos și suculent, la fel de gustos pe cât de fin arată. 

Ce înseamnă poșarea în ulei?

Tehnica de poșare presupune scufundarea alimentului pe care dori să-l prăjim în lichid fierbinte, în acest caz ulei de măsline.  Uleiul învăluie felia de pește, ajutând la sigilarea în interior a savorii acestuia. Peștele se prăjește lent și la o temperatură mai scăzută decât în cazul prăjitului obișnuit. Mai precis, peștele are nevoie de 8 până la 12 minute pentru a se prăji, la mai puțin de 150 de grade. Rezultatul este un file de pește fraged și suculent, care îți va încânta simțurile. 

Peștele trebuie să fie complet acoperit de uleiul de măsline, deci ai nevoie de o cantitate ceva mai mare de ulei, în funcție de rețetă.

Dacă te întrebi ce fel de pește poți poșa în ulei de măsline, ei bine, nu ai niciun fel de restricție. În general, varietățile de pește cele mai potrivite pentru poșat sunt cele mai cărnoase și mai grase, precum ton, macrou, somon și altele. Mai mult decât atât, nu trebuie să te limitezi la pește, ci poți alege și fructe de mare. Creveții și caracatița se poșează perfect în ulei de măsline. 

Cum se poșează peștele în ulei de măsline?

Primul pas este să aduci peștele la temperatura camerei. Aceasta ajută ca peștele să se prăjească uniform în ulei. 

Apoi, asezonează generos peștele cu sare și condimente. Este bine să faci asta înainte de a-l pune la prăjit, deoarece uleiul ajută condimentele să pătrundă mai bine în pește. 

Pune ulei pe fundul unui vas, adaugă peștele, apoi adaugă suficient ulei pentru a acoperi peștele. Încălzește uleiul la temperatura precizată în rețetă, apoi redu focul pentru a menține temperatura dorită. Ai grijă ca uleiul să nu ajungă la fierbere. 

Peștele este gata atunci când carnea lui devine opacă, aproximativ 10 minute, în funcție de cât de groasă este felia.

La final, peștele se scoate folosind o spatulă, lăsând excesul de ulei să se scurgă înainte de a-l așeza pe un platou.

Cum putem refolosi uleiul după poșare?

Pentru a obține maximul din carnea suculentă de pește, păstrează uleiul de măsline. După ce se răcorește, strecoară uleiul folosind o sită fină, pentru a îndepărta eventuale bucățele de pește rupte în timpul prăjitului. Toarnă uleiul într-o sticlă curată, închisă la culoare și păstrează-o într-un loc uscat, întunecos și răcoros. 

Acest ulei nu mai poate fi folosit la dressing-uri, marinate sau sosuri, dar poate fi folosit foarte bine pentru următorul pește poșat, la prăjit sau sotat.