Meze-ul grecesc este o combinație de sosuri, creme, legume, porții mici, servite împreună în familie. Practic, meze nu este un aperitiv sau un snack, ci este o masă în întregime. 

Dacă îți place humusul, tzatziki, măslinele, acest platou este o metodă de a pune împreună o varietate de culori, gusturi și arome. Ele se pot servi și din boluri sau platouri individuale așezate direct pe masă, însă pe un platou mai mare prezentarea este impresionantă. 

Ce ai  nevoie pentru un platou în stil mediteranean

  • sosuri - humus sau tzatziki
  • pita - se rupe bucăți și se folosește pentru a lua sos
  • legume proaspete sau la grătar
  • salate
  • măsline, anghinare, ardei, murături
  • brânzeturi gen feta
  • pește gătit

Majoritatea ingredientelor sunt servite ca atare, nu sunt folosite pentru a prepara altceva. Aproape orice poate fi înlocuit cu altceva în funcție de ce ai în bucătărie sau în funcție de sezon. Nimic nu este perfect dar nici greșit atunci când vine vorba de meze. Începe cu această listă și apoi crează-ți propriul tău platou. Aproape totul  se servește la temperatura camerei sau direct de la frigider. 

Mai multe despre ingrediente

  • humusul de casă se prepară ușor din năut la conservă sau se poate cumpăra din magazine
  • tzatziki sau varianta  piure de sfeclă roșie, beet tzatziki
  • skordalia, piure de cartofi în stil grecesc foarte usturoiat. Se folosește ca un sos sau pentru întins. Uneori poate conține pâine sau nuci pentru consistență și savoare. Se poate prepara și din cartofi dulci, pentru mai multă culoare. 
  • brânză feta  - se poate servi cubulețe, felii, mărunțită, bătută, oricum este bună.  Se poate marina ușor într-un borcan cu ulei de măsline, ardei iute, chili și coajă de citrice. 
  • grătar de halloumi - cu puțin timp înainte de servire, pregătește o folie de aluminiu, stropește-o cu puțin ulei de măsline, pune feliile de  halloumi și așează totul pe grătar sau cuptor până când capătă o culoare ușor maronie 
  • kefalotiri, un tip de brânză mai sărată și picantă, se folosește mai ales la saganaki
  • manouri, o brânză mai moale, similară cu brânza de vaci
  • murături
  • măsline 
  • anghinare
  • gogoșari
  • anșoa marinată 
  • felii de pita sau chipsuri de pita pentru înmuiat
  • fructe și legume de sezon
  •