Uleiul este esențial pentru gătit. E greu să găsim rețete fără ulei. Dacă totuși vrem să gătim cât mai sănătos, putem alege un ulei de calitate mai bună, cum este uleiul de măsline extravirgin, iar apoi, putem încerca să folosim mai puțin ulei. 

Pentru majoritatea preparatelor este nevoie de ulei, iar dacă nu punem o cantitate suficientă, ni se pare că parcă nici nu are gust. Însă uleiul excesiv poate provoca aciditate, indigestie, balonare și multe altele. Există totuși și câteva trucuri, care te pot ajuta să înveți să folosești mai puțin ulei, fără să faci rabat la gust.

  1. Folosește tigăi non-aderente

Oalele și tigăile non-aderente sunt cea mai simplă metodă de reducere a consumului de ulei la gătit. Vasele de gătit de calitate, deși sunt ceva mai costisitoare, ele pot fi folosite mai mult timp decât vasele obișnuite, iar pentru gătitul în ele ai nevoie de mult mai puțin ulei. 

  1. Măsoară cu lingura

Cel mai adesea obișnuim să estimăm cantitățile în timp ce gătim, ceea ce nu este deloc greșit. Dar când vine vorba de ulei, folosirea unor cantități aproximative face ca în final să folosim mai mult ulei de cât ar trebui. Din acest motiv, se recomandă mai degrabă să măsurăm uleiul cu lingura, decât să-l turnăm direct din sticlă. 

  1. Acoperă cu capac

Atunci când acoperim cu un capac, se consumă mai puțin ulei la gătit, deoarece umiditatea din alimente le ajută să se gătească mai repede. 

  1. Gătește la aburi

Gătitul la aburi este o altă strategie care poate reduce semnificativ consumul de ulei. Această abordare aproape înlocuiește utilizarea de ulei. Anumite rețete pot fi preparate parțial la aburi și apoi date la cuptor. 

  1. Gătitul la cuptor

Aceasta este o altă tehnică pentru reducerea consumului de ulei. Unele legume pot fi fierte înainte de a fi date la cuptor, iar preparatele din carne pot fi marinate înainte, cu foarte puțin ulei. 

Folosește aceste trucuri și vei reduce semnificativ cantitatea de ulei folosită la gătit!