Uleiul de măsline are calități excepționale, beneficii unice, un anumit profil aromatic și punct de ardere, dar poate fi folosit în locul uleiului vegetal? Deși ambele sunt uleiuri, uleiul vegetal și uleiul de măsline nu este deloc același lucru. 

Uleiul de măsline este obținut prin presarea măslinelor, însumând o mare varietate de beneficii de sănătate, de la impactul pozitiv asupra bolilor cardiovasculare, diabetului și cancerului până la protecția împotriva bolii Alzheimer. Uleiul de măsline este foarte bogat în omega-3 și omega-6, antioxidanți și vitaminele K și E.

Pe de altă parte, uleiurile vegetale sunt mult mai variate, în funcție de tipul de plante din care sunt obținute. Unele uleiuri au o aromă specială, cum este cel de arahide, iar în general conțin vitamine solubile în grăsimi precum A, D, E și K, însă tind să fie mult mai procesate decât uleiul de măsline.

Este mai bine să folosim ulei de măsline în loc de ulei vegetal?

Ambele tipuri de ulei au meritele lor, însă din punct de vedere culinar, uleiul de măsline este  adevăratul star, care poate fi savurat ca ingredient în nenumărate preparate. Partea bună a folosirii uleiurilor vegetale este că au un gust mai puțin intens, care nu se suprapune cu cel al restului ingredientelor folosite. Mai mult decât atât, uleiurile vegetale au puncte de ardere mai ridicate și sunt mai potrivite pentru prăjit. 

Uleiul de măsline este alegerea excelentă pentru dressingul de salată și pentru marinate. Este grozav și pentru prăjitul sau sotarea legumelor. În funcție de tipul de ulei, poate fi folosit și pentru finisarea finală a supelor, legumelor sau a pâinii. Uleiul de măsline are punctul de ardere mai jos, astfel încât nu este cea mai bună opțiune pentru prăjit. Peste punctul de ardere, componentele benefice încep să se degradeze. 

Cu toate acestea, uleiul de măsline poate fi folosit și la prăjituri. El nu afectează textura aluaturilor, dar e posibil să adauge un plus de gust. 

Uleiul de măsline extravirgin este cel mai potrivit pentru a fi adăugat în alimentele reci. El este un ulei de primă presă, obținut prin presarea la rece a măslinelor. Are o culoare verde mai intensă și o aromă foarte puternică. Din aceste motive este mai bine să-l rezervăm pentru a stropi brânza, legumele, salata, pentru a-l adăuga în sosuri și vinegrete. 

Uleiul de măsline pur, uleiul de măsline rafinat și uleiul din turtă de măsline, toate aceste variante sunt de calitate mai slabă și au un punct de ardere mai ridicat, de aceea sunt mai potrivite pentru prepararea alimentelor fierbinți. 

Uleiul de măsline extravirgin este cea mai sănătoasă alegere, fiind bogat în antioxidanți, acizi grași mononesaturați și având calități antiinflamatorii. 

 1. Ulei de măsline extravirgin Latzimas 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Latzimas 5 L

  249,00 RON 199,00 RON
 2. Ulei de măsline extravirgin Minos 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Minos 5 L

  249,00 RON 199,00 RON
 3. Ulei de măsline extravirgin Livadi 500 ml Promo

  Ulei de măsline extravirgin Livadi 500 ml

  33,90 RON 26,90 RON
 4. Ulei de măsline extravirgin Lesvos Gold 750 ml Promo

  Ulei de măsline extravirgin Lesvos Gold 750 ml

  105,90 RON 84,90 RON
 5. Ulei de măsline extravirgin Kritiki Elaiones 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Kritiki Elaiones 5 L

  231,00 RON 185,00 RON
 6. Ulei de măsline extravirgin Cretan Prince 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Cretan Prince 5 L

  245,00 RON 195,00 RON
 7. Ulei de măsline extravirgin Athlon 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Athlon 5 L

  225,00 RON 179,00 RON
 8. Ulei de măsline extravirgin Livadi 5 L Promo

  Ulei de măsline extravirgin Livadi 5 L

  209,00 RON 169,00 RON