Pentru o salată grecească memorabilă, folosește brânză feta prăjită puțin pe grătar. Vei avea ocazia să guști o brânză feta cremoasă, caldă și ușor afumată, care alături de roșiile foarte proaspete, castraveții și măslinele din salată, face o combinație de neuitat. Cel mai bine se servește, desigur, cu pita grecească proaspătă sau prăjită. 

Dacă îți faci griji că se va murdări grătarul, poți pune feta la cuptor sau în sandwich maker. În rest, pregătește salata așa cum îți place ție. 

Pentru rețeta noastră de salată grecească cu brânză feta la grătar, urmărește indicațiile de mai jos. 

Ingrediente

  • 900g de roșii cherry, tăiate în jumătate, sau alte roșii feliate cât pentru o înghițitură
  • 1 castravete (aprox 100g), feliat
  • 1/4 linguriță sare fină
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri de suc de lămâie (de la o lămâie)
  • 1/4 linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1/2 ceapă roșie medie tăiată fin
  • 2 bucăți de brânză feta (aprox 200 g)
  • cimbru proaspăt sau mărar
  • 2 lingurițe de miere
  • 200g de măsline kalamata, fără sâmburi
  • 2 linguri de oregano proaspăt sau 2 lingurițe oregano uscat
  • frunze de mentă proaspete, opțional, pentru servire
  • pita proaspătă sau prăjită pentru servire
  • felii de lămâie, opțional, pentru servire

Pasul 1

Încălzește grătarul.

Pasul 2

Într-un bol mare, amestecă roșiile cu castravetele și presară puțină sare.

Pasul 3

Într-un bol mic, amestecă 4 linguri de ulei de măsline cu sucul de lămâie, 1/8 linguriță de sare și piper. Adaugă apoi ceapa roșie în acest dressing.

Pasul 4

Unge cu ulei o foaie de copt și pune feliile de feta. Asezonează feta cu plantele aromatice pregătite, proaspete sau uscate. Stropește apoi cu restul de ulei de măsline și cu miere. Presară generos cu piper. Pune foaia de copt cu feliile de feta pe grătar, acoperă și lasă-le 5 - 7 minute, sau până când feta se înmoaie și se face aurie pe margini. Când e aproape gata poți adăuga și pita pe grătar, dacă dorești. Ia foaia de copt de pe grătar, lasă să se răcorească 2 - 3 minute, apoi taie feliile de feta pe diagonală.

Pasul 5

Scurge roșiile de zeamă dacă e necesar, apoi adaugă dressingul, măslinele și oregano.

Pasul 6

Împarte salata în boluri mai mici și pune deasupra fiecăruia câte o felie prăjită de feta. Decorează cu frunze proaspete de mentă și servește cu pita și felii de lămâie, după preferință.