Anșoaua este un pește mic, dar plin de nutrienți și cu numeroase beneficii de sănătate. O poți savura într-o gamă largă de rețete și preparate. 

Micuță și argintie, anșoaua poate avea de la 2 până la 40 centimetri lungime, însă este foarte aromată și nutritivă. Este foarte populară în special în dieta Mediteraneană, unde este consumată frecvent, într-o mare varietate de preparate.

O găsim cel mai adesea conservată în ulei sau saramură, o porție de 45 de grame de anșoa conținând:

  • 95 de calorii
  • 13 g proteine
  • 4 g grăsimi 
  • 0 g carbohidrați 
  • vitamina B3 (56% din necesarul zilnic)  - vitamina care ajută la transformarea alimentelor în energie
  • seleniu (55% din necesarul zilnic) - un mineral implicat în menținerea sănătății inimii, tiroidei și a sistemulul osos
  • vitamina B12 (16% din necesarul zilnic)
  • fier (12% din necesarul zilnic) - important pentru transportul oxigenului de la nivelul plămânilor
  • calcium (8% din necesarul zilnic) - pentru oase puternice

Mai mult, anșoaua conține o cantitate mare de acizi grași omega-3, fiind inclusă în categoria peștilor grași, alături de somon, ton, sardine și macrou.

Beneficiile consumului de anșoa 

  1. Anșoa marinată în ulei 250 g

    Anșoa marinată în ulei 250 g

    33,00 RON
Beneficiile de sănătate ale consumului de anșoa sunt asociate conținutului lor nutrițional. Astfel, printre cele mai importante beneficii se numără:

Susținerea sănătății inimii

Bogăția de acizi grași omega-3 fatty și seleniu din anșoa, nutrienți a căror prezență ajută la reducerea riscului de dezvoltare a bolilor de inimă, îmbunătățesc tensiunea arterială, reduc colesterolul, inflamația și nivelul trigliceridelor, susțin funcția vasculară  și fluxul sangvin către inimă. 

Conform studiilor, o singură porție de anșoa pe zi poate reduce cu până la 37% riscul de apariție a bolilor de inimă. 

Nivelele scăzute de seleniu sunt asociate unui risc crescut al bolilor de inimă. Creșterea aportului de seleniu poate reduce acest risc datorită capacității antioxidante care diminuează stresul oxidativ și inflamația asociată bolilor de inimă. 

Sursă bogată de proteine

Cantitatea mare de proteine din anșoa, 13 grame per porție, o recomandă pentru includerea în dietele echilibrate, care ajută la slăbit prin cantitatea mare de nutrienți care susțin senzația de sațietate. 

Dieta bogată în proteine ajută la menținerea masei musculare și a greutății corporale optime. 

Printre alte beneficii potențiale se numără:

  • efect anticancerigen, prin efectul antiinflamator al acizilor grași omega-3 și activitatea antioxidantă a seleniului
  • îmbunătățirea sănătății creierului, acizii grași omega-3 fiind esențiali pentru formarea și funcționarea celulelor din creier. Deficiența acestora a fost asociată cu îmbătrânirea accelerată a creierului și risc crescut de demență, Alzheimer sau depresie.

Trebuie să avem grijă totuși la conținutul de sare, care uneori poate fi destul de ridicat, mai ales dacă sunt conservate în saramură. 

Idei de consum

  • anșoaua se poate consuma umplută sau alături de măsline
  • pasta de anșoa se folosește adesea în dressingul pentru salată, sosuri și supe
  • pot fi adăugate în paste și sandwich-uri pentru un plus de savoare
  • se pot folosi la prepararea unui sos, împreună cu migdale, stafide, suc de lămâie și muștar, sos care se servește cu crackers sau cu legume feliate
  • pe felia de pâine alături de suc de roșii și parmezan
  • topping pentru pizza
  • la micul dejun alături de ouă și pâine