Totul despre măsline: calități nutritive și beneficii de sănătate
Măslinele sunt considerate fructe, fiind înrudite cu cireșele, piersicile, fisticul și migdalele. Datorită bogăției de vitamine, acizi grași sănătoși și antioxidanți, măslinele conferă numeroase beneficii de sănătate. Când le savurăm în salate, sandwich-uri, pizza, aperitive, ne bucurăm nu doar de gustul, ci și de calitățile lor deosebite.
Calitățile nutritive ale măslinelor
Fiecare 100g de măsline conține 115–145 de calorii, sau aproximativ 59 de calorii la 10 măsline. Tot în aceleași 100g de măsline se mai găsesc:
- 0.8g de proteine
- 6g de carbohidrați
- 1.6g de fibre
- 10.9g de grăsimi, din care 2.3g grăsimi saturate, 7.7g grăsimi mononesaturate, 0.6 g grăsimi polinesaturate
Grăsimile reprezintă între 11–15% din conținutul măslinelor, iar 74% dintre acestea sunt reprezentate de acidul oleic, un tip de acid gras mononesaturat, printre ale cărui beneficii de sănătate se numără reducerea inflamației, a riscului de apariție a bolilor de inimă, inclusiv lupta cu cancerul.
Conținutul de vitamine și minerale al măslinelor
Măslinele sunt o sursă foarte bună de vitamine și minerale, unele dintre ele fiind adăugate ți în timpul procesării. Printre compușii benefici din măsline se numără:
- vitamina E, un puternic antioxidant
- fier, conținut mai ales de măslinele negre
- cupru, a cărui deficiență crește riscul bolilor de inimă
- calciu, cel mai abundent mineral din organismul nostru. Anumite metode de procesare a măslinelor adaugă calciu în ele.
- sodiu, în cantitate destul de mare, deoarece măslinele sunt conservate în saramură
Printre antioxidanții conținuți de măsline se numără:
- oleuropeina, care se găsește mai ales în măslinele verzi, mai puțin coapte
- hidroxitirozolul, care se formează în timpul coacerii, din oleuropeină
- tirozolul, mai mult în uleiul de măsline, dar și în măsline, el având efect puternic anticancerigen
- acidul oleanolic, un antioxidant care previne degradarea ficatului și reduce inflamația
- quercetina, un nutrient care reduce tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea inimii
Beneficiile de sănătate ale măslinelor
În dieta Mediteraneană, consumul de măsline este asociat cu numeroase beneficii de sănătate, printre care se numără:
- activitate puternică antioxidantă - s-a arătat că antioxidanții obținuți prin dietă au capacitatea de reducere a riscului de apariție a bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului. Măslinele fiind foarte bogate în antioxidanți, beneficiile lor de sănătate merg de la lupta cu inflamația până la împiedicarea dezvoltării microorganismelor.
- îmbunătățirea sănătății inimii - acidul oleic din măsline este asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii prin reglarea nivelului colesterolului și protejarea colesterolului rău LDL împotriva oxidării
- menținerea sănătății oaselor - rata osteoporozei este mai mică în țările Mediteraneene comparativ cu restul Europei, iar în aceste țări și consumul de măsline este unul ridicat, ceea ce conduce la concluzia evidentă
- prevenția cancerului - măslinele și uleiul de măsline sunt consumate frecvent în regiunea Mediteraneană, unde frecvența cancerului și a altor boli cronice este mai mică decât în țările vestice, deci este posibil ca unul dintre beneficiile consumului măslinelor să fie acesta