Din ce în ce mai multe dovezi demonstrează impactul pozitiv al uleiului de măsline asupra bolilor care presupun deficite cognitive, așa cum este boala Alzheimer.

Obținut prin presarea măslinelor proaspete, uleiul de măsline extravirgin conferă beneficii nutriționale și de sănătate de care oamenii, mai ales cei din regiunea Mediteraneană, au profitat încă din cele mai vechi timpuri. În fapt, uleiul de măsline extravirgin este elementul central și o componentă distinsă a dietei Mediteraneene, una dintre cele mai sănătoase din lume.

Studii recente au explorat potențialul uleiului de măsline în prevenirea și tratarea problemelor  cognitive, în special a bolilor mentale care afectează în principal abilitatea de învățare, memorare, percepție și rezolvare a problemelor. Astfel, s-a arătat că nimeni altul decât uleiul de măsline extravirgin, are capacitatea de a oferi protecție ridicată asupra funcției cognitive și are capacitatea de obține rezultate chiar mai bune decât medicamentele obișnuite folosite în aceste cazuri. 

Efectele benefice observate sunt în principal atribuite unor compuși fenolici derivați din uleiul de măsline, precum oleocantalul, oleuropeina și ligstrosida.

Oleocantalul a fost cel mai intens studiat dintre toți compușii fenolici ai uleiului de măsline, demonstrând rezultate promițătoare în neuroprotecția împotriva bolii Alzheimer, prin intermediul a diverse mecanisme, precum îmbunătățirea eliminării de beta-amiloide din creier și inhibarea formării de încurcături neurofibrilare.

Astfel, cercetătorii și-au propus să examineze efectele uleiului de măsline extravirgin proaspăt obținut de la presă. știut fiind că acesta are cea mai mare concentrație de oleocantal. Participanții au fost împărțiți în mod aleatoriu în 3 grupe. Cei din grupul 1 au primit 50 ml pe zi de ulei de măsline extravirgin proaspăt obținut de la presă, cu cel mai ridicat conținut de compuși fenolici. Cei din grupul 2 au primit 50 ml pe zi de ulei de măsline moderat fenolic, iar grupul 3 a primit doar instrucțiuni privind dieta Mediteraneană în perioada respectivă.

A fost testată predispoziția genetică la boala Alzheimer și s-au efectuat numeroase teste anterior studiului, și din nou după 12 luni, legat de funcțiile cognitive incluzând atenția, limbajul, memoria, orientarea spațială și funcțiile executive.

După 12 luni, cele mai bune performanțe s-au observat la pacienții din grupul 1, comparativ cu grupul 2 și 3, în aproape toate domeniile cognitive. Grupul 1 a arătat scoruri cognitive îmbunătățite semnificativ, iar grupul 3 a obținut scorurile cele mai reduse sau similare cu cele anterioare studiului în toate domeniile cognitive.

Concluzia studiului a fost că, pe termen lung, o dietă conținând ulei de măsline extravirgin are efect protector împotriva apariției bolii Alzheimer. În plus, consumul de ulei de măsline cu un conținut moderat de compuși fenolici, are un efect mai redus, comparativ cu uleiul de măsline extravirgin, care este cel mai bogat în astfel de compuși. Cu cât mai ridicată este concentrația de compuși fenolici, cu atât beneficiile potențiale sunt mai mari. Cele mai multe studii au utilizat o cantitate de ulei de măsline de aproximativ 800 mg/kg, cu cel mai ridicat conținut de compuși fenolici.

Pe lângă rolul protector împotriva bolii Alzheimer, uleiul de măsline joacă un rol important și în prevenirea altor boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul.