Folosim ulei în fiecare zi la gătit, fără să dăm prea mare importanță sau fără să ne gândim prea mult la tipul de ulei de folosit și de ce ar trebui să folosim un ulei sau altul. Dar atunci când ne propunem să mâncăm sănătos sau să dorim să slăbim, sunt multe lucruri care trebuie luate în considerare, nu doar tipul de ulei, ci și cantitățile consumate, obiceiurile alimentare și dieta în general.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline, în special cel extravirgin, este obținut direct din măsline, fără a fi supus nicunui alt fel de procesare, cum este cazul uleiurilor rafinate. Uleiul de măsline extravirgin conferă numeroase beneficii de sănătate și de frumusețe, dar are și un conținut destul de ridicat de calorii. 

Toată lumea știe că uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, deoarece are un procentaj foarte ridicat de acizi grași mononesaturați, care ajută la reducerea nivelului colesterolului.

Uleiul de măsline extravirgin este recomandat în special pentru salate și se adaugă mai ales la momentul final al preparării rețetelor. El are un punct de ardere destul de scăzut, de aceea se folosește mai ales pentru sotat în loc de prăjit. Uleiul de măsline conține:

  • acizi grași mononesaturați: 78%
  • acizi grași polinesaturați: 8%
  • acizi grași saturați: 14%
  • acizi grași omega-6/3: 13:1

Uleiul de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui are unul dintre cele mai ridicate conținuturi de acizi grași polinesaturați, un tip de grăsimi care ajută la scăderea colesterolului LDL, sau altfel spus colesterolul rău. Dar studiile au arătat că uleiul de floarea soarelui are un conținut și mai mare de calorii decât uleiul de măsline, astfel că, dacă dorești să slăbești sau menții greutatea corporală, uleiul de floarea soarelui nu este deloc cea mai bună alegere. 

Uleiul de floarea soarelui se folosește în general la prăjit, dar și ca bază pentru dressinguri și  maioneză. În conținutul său se regăsesc: 

  • acizi grași mononesaturați: 20%
  • acizi grași polinesaturați: 69%
  • acizi grași saturați: 11%
  • acizi grași omega-6/3: 40:1

Uleiul de rapiță

Uleiul de rapiță nerafinat, extras la rece, este foarte bun pentru salate sau pentru înăbușit. El are însă un  conținut mai redus de micronutrienți. Pe lângă faptul că este bogat în acizi grași nesaturați, el conține vitamina E, fier și mangan, dar și antioxidanți.

În ceea ce privește grăsimile, uleiul de rapiță conține:

  • acizi grași mononesaturați: 62%
  • acizi grași polinesaturați: 31%
  • acizi grași saturați: 7%
  • acizi grași omega-6/3: 2:1

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos a fost mult timp considerat un superaliment, dar el nu este chiar atât de sănătos pe cât s-a crezut. El este extras din pulpa nucilor de cocos și poate fi folosit în numeroase remedii și tratamente cosmetice. 

Uleiul de cocos este preferat pentru gătitul vegan deoarece este solid, la fel ca untul, la temperatura camerei. Dar el conține aproape în totalitate acizi grași saturați și deloc omega-3.

  • acizi grași mononesaturați: 6%
  • acizi grași polinesaturați: 2%
  • acizi grași saturați: 92%
  • acizi grași omega 3: neeligibil