Uleiul de măsline ți se pare prea amar? Iată cum poți rezolva problema
Probabil ți s-a întâmplat și ție. Ai desfăcut o sticlă de ulei de măsline, ai picurat puțin pe o felie de pâine, dar parcă e prea amar, este atât de puternic încât îți cauzează o senzație de arsură în gât.
Te întrebi dacă nu cumva s-a stricat uleiul? Nu, deloc. De fapt, ceea ce s-a întâmplat este exact opusul. Gustul amar este cauzat de un tip de compuși naturali, mai precis polifenolii. Gustul amărui este tipic mai ales pentru uleiul proaspăt.
Chiar dacă îți displace gustul amărui, trebuie să știi deci că el este un semn al prospețimii și al calității uleiului. Nu ai niciun motiv să renunți la acel ulei. Mai ales că există metode cu ajutorul cărora poți reduce din intensitatea gustul amar. De ce nu, ai putea chiar să-ți dezvolți gustul pentru amar. În fond, vinul roșu conține și el polifenoli, cunoscuți sub numele de tanini. Poți spune că nu îți place vinul roșu?
Sunt câteva metode prin care poți reduce intensitatea gustului amar al uleiului de măsline. Astfel, ai nevoie de un element acid, precum suc de lămâie sau oțet, care poate neutraliza gustul amar.
Un alt truc este să-l amesteci cu ulei de floarea soarelui, în proporție de 50:50, iar mai apoi să reduci din cantitatea de ulei de floarea soarelui pe măsură ce te obișnuiești cu gustul uleiului de măsline.
O altă opțiune este să-l amesteci cu puțină sare de mare, pentru o aromă mai echilibrată.
În final, poți pune uleiul de măsline la baie marină pentru a scăpa de gustul amar. Din păcate, uleiul de măsline își poate pierde din calitățile sale benefice atunci când este încălzit. Din acest motiv, cea mai bună metodă este să încerci să te obișnuiești cu gustul amar, înainte de a alege alte metode mai drastice.